ANU produkter

tisdag 22 november 2011

Agra, Taj Mahal

I fredags tog jag tog jag flyget upp till Dehli för att möta upp Jörgen som kom från annat håll. En natt i dehli och ett besök på Hard Rock Cafe innan vi tidigt på lördag morgonen satte oss i den förbokade bilden och färd mot Agra. De första tre timmarna gick bra men de resterande fyra blev lite långdragna. När vi nästan var på mållinjen efter fyra timmar i bilen blev vi fast i ett indiskt trafikkaos i 1,5 timme. Så totalt blev det en bilresa på sju timmar. Väl framme checkade vi in på hotellet tog en snabb försenad lunch innan vi tog oss till Agra fort. Så här i efterhand kanske vi skulle ha åkt och tittat på Taj mahal redan på lördagen men vi hade hört att Taj Mahal skulle vara så fint i soluppgången så vi sparade den karamellen till söndagmorgonen vilket vi efteråt skulle få ångra.(lite)

Agra fort var väldigt intressant vi fick gå runt i de delar som kung Mughall låtit bygga till sig och sina tre favorit fruar. Varje fru hade en egen separat del i fortet och de var alla olika designade utifrån deras tro. Han hade nämligen en muslimsk, en hinduisk och en kristen fru. Det gäller att göra det lätt för sig. Så lite skillnaderna mellan de olika delarna kunde man se och jag försökte som alltid att föreställa mig hur det kunde sett ut där när det byggdes och var bebott för sådär 400år sedan.  
 Fortet påminde lite om en riddarborg med vallgrav runt om, skillnaden här var att när fortet var i bruk simmade det runt krokodiler i vattnet, sen var det ytterligare ett avstånd in till muren där det sprang runt tigrar och lejon enligt historien. 
Handelsplatsen där, som förstod det som, kungen valde ut sina nya fruar och kvinnor. Kvinnor från stan fick komma hit och sälja saker medan kungen gick runt och valde sina kvinnor han var en riktig casanova med andra ord. 

 Innan vi kom tillbaka till hotellet var vi en tur till en marmorfabrik där vi fick se hur dekorationerna på Taj Mahal var gjord coh fick ännu större förståelse över hantverket. Varje blomma är unikt utsvarvad och nersänkt i marmorn för att få en slät yta. Och så här var Taj mahal och stora dela av boende delen i fortet dekorerad. 

På kvällen tog vi det lugnt på hotellet, man blir lite mör av den tidiga morgonen och bilresan.
Det blev en tidig morgon även på söndagen och redan vid 5.45 gick vi upp för att gå och köpa biljetter och sedan ställa oss och köa för att komma in. Det var inte så mycket folk där på morgonen och vi kom in väldigt smidigt. Men tyvärr hade vi inte vädret med oss den här gången. Total tjocka, dimma. Så nån sån där wow upplevelse blev det tyvärr inte.

Jörgen framför underverket


När vi insåg att dimman inte hade tänkt lätta den närmsta timmen och vi frös så åkte vi tillbaka till hotellet åt frukost för att sedan packa in oss i bilen och styra kosan mot den lilla staden Sikri där vi tittade på ytterligare ett fort, Fatehpur Sikri som samma kung byggt, då det ett kort tag var huvudstaden innan det flyttades till Agra. Detta bygge var också fantastiskt. Även om jag kan ha svårt att föreställa mig hur det verkligen såg ut när det var i bruk så kunde man ändå föreställa sig en hel del.  En promenad inne i fortet blev det innan det var dags att bege sig tillbaka mot Dehli. 



Efter det var det bara att sätta sig i bilen och ta oss tillbaka mot Dehli. Hem tog det bara 5,5 timme och det var skönt. Sista biten gick genom stan så det kändes inte lika långt.
Det känns lite surt att man inte kunde se hur majestätiskt byggnaden är. Men i efterhand och med några dagars eftertanke skrattar vi bara åt det. Det var en annorlunda upplevelse att gå runt i parken och vi fick en del magiska bilder i dimman att ta oss med hem.
 För er som vill se hur Taj Mahal ser ut kan ni googla på ämnet så kommer miljoner med fina bilder så kan ni se fina bilder på hur det ser ut om ni inte redan visste. Det har i alla fall jag gjort.





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar