ANU produkter

tisdag 25 januari 2011

Silk town, Ramanagara

Igår var jag och min roadtrip kompis Kristin iväg på en lite utflykt till Silkes staden, Ramanagara. Som vanligt när vi är ute på äventyr får man se resan som målet och inte det vi vill se. Det är ju inte alltid det är som man tänkt sig eller läst sig till



Först hade vi tänkt att stanna till på ett museum som låg efter vägen där de visar lite av Indiens historia och gamla historiska saker. Men med lite otur, som vi hade, var det stängt på Tisdagar. Vi tittade istället i de små stånden som stod utanför istället och inhandlade varsitt armband innan vi åkte vidare.




För att leta upp cocon market som Kristin hade läst om. Vi hade båda fått en bild av att det var en fabrik där de tillverkar silke men kom snabbt på att det bara var en marknad där silkesplockarna säljer sina kokonger för att sedan skicka dem vidare till fabriken, som ligger i en annan stad. det blev alltså ingen fabrik vi fick besöka utan bara marknaden.


Vi fick ändå en liten rundvisning och hittade en kille som berättade om hur marknaden fungerade, bör tilläggas att vi fick översättnings hjälp av Kristins chufför också.


En säck på väg till att bli såld, de som plockar kokongerna, transporterar dem i dessa stora säckar....


De öser de upp kokongerna på bord för att sedan lägga ner dem i....


....dessa blåa backar för att kunna väga dem och sedan få betalt.


Många olika steg. Nu kan man ha lite mer förståelse med hur mycket arbete det ligger bakom en silkessari och vi såg bara hur de som plockar kokongerna sliter här. Kan tänka mig hur mycket arbete de måste göra innan de får ihop de här mängderna. det är inte så mycket de får betalt heller.
Här är lite kommers utanför kokongmarknaden


Det var inte helt enkelt att hitta till marknaden och vi irrade runt lite innan, efter vägen fick vi syn på den här smarta vågen som används till att väga ved.


Ja det finns å här fina vägar i Indien. De är inte så långa, de kostar pengar och går sällan där vi vill åka. Men de finns och igår fick vi nöjet att åka på en sån. Tyvärr gäller inga regler som vi har på motorvägarna här heller utan snabbt och farligt kör man om och slänger sig fram alltså blir det inte säkrare här än i stan. Om än lite mer farligt med tanke på farten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar