ANU produkter

tisdag 9 november 2010

Happy Diwali

I helgen som var firades Diwali, ljusets högtid, här och runt om i världen. Diwali är en av hinduernas viktigaste högtid under året. Man skulle nästan kunna säga God Jul, Gott nytt år och Happy Diwali. För oss som inte är vana vid högtiden är det en blandning av, för oss, jul och nyår.
Indierna köper massor med presenter och ger bort till varandra, det är som nyår med alla fyrverkerier men det är Diwali!
Man ber böner för gudinnan Lakshmi som står för lycka och rikedom. Man vill gärna bjuda hem henne och det gör man genom olika offringar, böner och ceremonier.
Man tänder lyktor och ljus som en symbol för att vägleda och välkomna guden Ramas som suttit i exil i många år.



På kvällen tänder man fyrverkerier och smällare för att driva bort onda andar.

Vi blev inbjudna dels till vår granne för att vara delaktiga i deras ceremoni genom att höra till en sång/bön och tillbe och bjuda in Laksmhi i deras hem. Det var en otroligt härlig upplevelse.
Vi fick se hur man förberedde och vad gudinnan önskade sig. Det skulle offras frukter, pengar och mycket annat för att hon ska tillföra lycka för hemmet och det bjöds på sötsaker.

Sedan fick vi som var delaktiga även vår del. Vi fick en prick i pannan och runt handleden skulle det knytas ett band som ska bäras tills det går sönder.Allt detta för att hedra gudinnan och att hon ska finnas i hemmet och ge lycka.




På kvällen blev vi hembjudna till Jörgens indiska kollega för att vara med i deras ceremoni. Den var helt annorlunda än den vi var på tidigare under dagen. Då var det bara kvinnorna som fick en prick i pannan och som bad böner och offrade. Jag fick även där vara delaktig genom att få en (ny) prick i pannan och hjälpa till att tända ljus och placera ut dem runt i hemmet.

Efter bönen som förövrigt var tvungen att ske mellen vissa klockslag, blev det fyrverkerier och smällare.
Det är det mest galna med hela högtiden. Vi hade hört tidigare under dagen att det smälle lite runtomkring i stan men på kvällen efter sex startade det på allvar så var det oavbrutet smällande och avfyrande fram till natten. Det var inte tyst en sekund under den tiden.

Inte nog med att det smälldes på fredagskvällen utan det fortsatte på samma vis även under lördagkvällen. Runt sex startade det och fortsatte fram till natten.

En härlig högtid att få vara delaktig i men nu är det skönt att det är ett år tills nästa gång så alla kan börja spara pengar igen för att ha råd att köpa fyrverkerier.

1 kommentar:

  1. Jag vill också ha en prick i pannan som moster har.

    SvaraRadera