ANU produkter

måndag 29 augusti 2011

Trafik i Indien

Nu när man varit i Sverige några gånger sedan vi flyttade hit kan man tro att man skulle vara van vid trafiken och allt som hör till. Men konstigt nog så verkar det som man aldrig kan vänja sig. Det tar alltid några dagar innan det värsta har lagt sig. Men det finns alltid saker som man int evänjer sig. vid.
Dels deras sätt att alltid fylla luckor och deras förmåga att alltid försöka tränga sig fram på minimal yta vilket ofta medför än mer kaos än det reda var innan de trängde sig fram.


Här är en liten kurs i hur man kan uppföra sig i den indiska traffiken om någon skulle vilja köra själv.

*Planera körning är lika med noll. Ska man till vänster ligger man i högerfilen och ska man till höger ligger man förstås i vänsterfilen.

*Blinka gör man lite när man själv känner, vissa blinka när de ska byta fil eller svänga men vad hjälper det om alla runtomkring ändå inte bryr sig utan bara kör på. Det är inte precis så att blinkersen hjälper till att undvika kollisioner utan det är fortfarande lika stora risker.

*Högerregel eller snarare vänsterregel existerar inte, inte heller lämna företräde. Här gäller det bara att på ett smidigt sätt smyga ut från korsningarna, men man får räkna med en del tutande innan man har kommit ut (säkert)men konstigt nog så brukar det alltid gå bra. Ja vid trafik ljus är det förstås dessa som gäller.

En helt vanlig dag i trafiken, så tar ni den här lilla snutten gånger, ja så många gånger den ryms på ca12 timmar, så har ni ljudet som råder här. 


*Tuta oavbrutet till allt och inget. Det jag har lärt mig om tutningen är att det finns väl miljoner olika tutningar för att bara nämna några som jag har uppmärksammat när jag varit ute och gått, då kan det låta så här
tut-här kommer jag,
tut-flytta på dig eller
tut- jag har sett dig.
När man är ute och kör kan tutandet betyda något helt annat som tex
tut-jag kör om,
tut- flytta på dig kossan eller vad det nu8 är för djur som behagar gå mitt i vägen,
tut-det har ju blivit grönt (vid ett trafikljus) varför kör ni inte,
tut-jag vill ha uppmärksamhet (vid infarter där en bom är stängt)
det finns alltså miljoner saker att tuta för. Är det då något som vi borde ta efter i Sverige, nja inte direkt men ibland kan man se fördelar med det.


Just det var det också!

Man slutar aldrig att förvånas över saker man ser ut från fönstret. Konstiga transporter eller snarare vad de transporterar. det kan vara getter på en moppe eller i en auto, långa rör eller stegar på en cykel. Vesporna är ett perfekt transportmedel för ägg. Ställ en trave med ägg på fotplattan sen lastar man så högt det går dock inte högre än att föraren kan se över och hålla "säkert" i styret.

I den här trafiken samsas bilar, lastbilar i olika storlekar, elefanter, kameler, hästar, auto rickshas, cyklar, gång trafikanter, motorcyklar, mopeder och kossor.
Som sagt det blir aldrig tråkigt att åka bil här när man är i stan. På landsbygden är det annorlunda men det får jag ta en annan gång.

Mycket har jag lärt mig och jag måste lita på min chufför eftersom han är det som kan läsa trafiken och inte jag. Vissa dagar irriterar jag mig på sättet de kör på men i det stora hela så har jag ändå vant mig och ignorerar. Tyvärr har jag svårt att läsa och göra andra saker eftersom det blir en ryckig körning med alla inbromsningar, väggupp och andra trafikanter. Så håll i hatten ut i trafiken och le:)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar